
Warmtepomp
Bent u een zakelijke gebruiker? Dan kunt u met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw gebouw verduurzamen met een (hybride) warmtepomp.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen van ISDE subsidie voor zakelijke gebruikers dient u aan enkele voorwaarden te voldoen namelijk:
- U vraagt eerst subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier of installateur van de warmtepomp.
- Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor een warmtepomp. Dit geldt voor een rechtspersoon (NV, BV, coöperatie, maatschap, stichting, vereniging, vof en cv) maar ook voor éénmanszaken (zzp'er).
- De warmtepomp is een nieuw product en dus niet tweedehands of gebruikt.
- U laat de warmtepomp installeren in een gebouw met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
- Een bouwinstallatiebedrijf installeert de warmtepomp. De installatie mag u niet zelf doen.
- U neemt de warmtepomp in gebruik binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
- U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de warmtepomp. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).
- Voor een lucht-water-warmtepomp geldt: uw locatie heeft een jaarlijks energieverbruik lager dan 50.000 kWh stroom en 25.000 m3 aardgas. Had u in het voorafgaande jaar bij één van deze twee energiesoorten een hoger verbruik? Dan komt u vanaf 1 juli 2023 niet meer in aanmerking voor subsidie voor een lucht-water-warmtepomp. Als uw locatie van het gasnet wordt (of al is) afgesloten, is een subsidie voor dit type warmtepomp wel mogelijk. Let op: voor water-water-warmtepompen en grondwater-warmtepompen geldt deze voorwaarde niet.
Documentatie
Om aanspraak te maken op subsidie voor de warmtepomp is het belangrijk om enkele stappen op de juiste manier te doorlopen. Om deze stappen te kunnen doorlopen hebben wij het volgende van u nodig:
- Uw persoonsgegevens en kvk nummer.
- Geef de meldcode door van het apparaat dat u wilt gaan installeren, of (indien de warmtepomp niet op de lijst staat) stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie toe. Deze kunt u uploaden in onderstaand veld.
No cure no pay
Na ontvangst van uw gegevens zullen wij inventariseren of u in aanmerking komt voor het verkrijgen van subsidie. Als dat zo is zullen wij deze aanvraag voor u indienen en u hiervan op de hoogte houden.
Alleen bij een positief besluit brengen wij u een bedrag van €90 in rekening.
Mocht het RVO vragen om ontbrekende stukken, dan zullen wij hierover met u in contact treden om de aanvraag alsnog toegekend te krijgen.
Na toekenning
Sluit de overeenkomst
Heeft u een positieve beslissing ontvangen op uw subsidieaanvraag? Dan kunt u opdracht geven aan uw bouw(installatie)bedrijf voor de levering en montage en het apparaat (of de apparaten) gebruiken.
Laat het apparaat installeren
Laat het apparaat installeren door een bouwinstallatiebedrijf. Vraag de uitvoerder om een bewijs van de installatie, bijvoorbeeld een (installatie)factuur, én om een inbedrijfsstellingsformulier.
Neem het apparaat op tijd in gebruik
Neem de installatie binnen 2 jaar in gebruik. De startdatum voor deze periode is de datum van de brief met de positieve beslissing van RVO.
Vraag een vaststelling aan
Heeft u de installatie in gebruik genomen? Vraag het RVO dan om de subsidie uit te betalen. Dit doet u met een vaststellingsverzoek. Hiermee toont u aan dat het apparaat is geïnstalleerd, in gebruik is genomen en is betaald. Uw verzoek bevat een:
- factuur;
- betaalbewijs;
- inbedrijfsstellingsformulier (alleen bij een warmtepomp).
Het inbedrijfsstellingsformulier vult uw monteur in als die uw installatie oplevert. Stuur uw vaststellingsverzoek binnen 13 weken nadat u de installatie in gebruik neemt. Deze vaststelling kunnen wij ook voor uit handen nemen voor slechts €45.